Verwondering als Medicijn

door Anke de Jong

Daag je innerlijk kind uit!

Het was file lopen op de dijk langs de uiterwaarden vandaag. Het hoge water heeft de uiterwaarden veranderd in een prachtig schouwspel. De weerspiegeling van de bomen, de wolken en de zonnestralen. Het is als een levend kunstwerk wat ontzag inboezemt.
 
Ontzag is een mix van verwondering, eerbied en een vleugje vrees. Ontzag prikkelt de zintuigen met een schat aan indrukken. Bijvoorbeeld als je in de natuur bent, bij het kijken naar kunst of bij het luisteren naar muziek. Het maakt een kinderlijke verwondering in je wakker. Het bredere perspectief geeft ook een gevoel van verbondenheid en onderdeel te zijn van iets wat groter is dan jezelf. Dit maakt vervolgens dat je kan ontspannen en nieuwe energie op kan doen.
 
Het engelse woord voor verwondering is awe, spreek uit als "oohh". Als wij iets moois zien dan zeggen we soms ook spontaan "oohh". Probeer het maar eens. Maak eens een OH-klank als je iets moois ziet of als je onder de indruk bent. Het brengt ontspanning in heel je lichaam en het tovert een glimlach op je gezicht. Je doet je innerlijk kind er een groot plezier mee! Laat de zonnestralen doordringen tot in je hart en verwonder jezelf.
 
Doe je innerlijk kind een plezier en daag haar/hem elke dag uit!
 
Hieronder een paar suggesties:
 
* Ga elke ochtend met blote voeten in het gras, op je terras of je balkon staan. Wens alle windrichtingen en jezelf vrede toe en spreek je wens uit. "Maak dat ik vandaag iets doe wat ik nog nooit deed, maak dat ik mij verwonder, maak dat ik warmte ontvang en warmte uitstraal"(Gode-Liva Uleners). Breng de verwondering van een kind weer terug in je dagelijks leven.
 
* Begin de dag met 1-5 minuten klinken van de OH-klank. Eventueel kun je ook een hand leggen op je borst, dan kun je de trilling van klank goed voelen. Stel je dan voor dat de trilling je hart zacht en open maakt. Adem rustig in en uit, voel je voeten op de grond en heb een glimlach op je gezicht. Voel dat je lichaam zich ontspant.
 
* Pak een stuk papier en teken je gevoel van het moment
 
* Zucht even lekker hardop
 
* Douche je koud af
 
* Bouw een toren van kiezelstenen
 
* Maak een sneeuwpop
 
* Luister naar muziek waar je van houdt
 
* Zing tijdens het koken
 
* Verwonder je over kleine dingen
 
* Doe elke dag iets wat je nog niet eerder hebt gedaan!
 

Ga terug